ALK 15,550.00 0.32%

GRNT 1,200.00

KMB 8,847.67 0.56%

MPT 75,500.00 -0.91%

MZPU 607.00

OKTA 3,450.00 1.47%

REPL 108,000.00

RMDEN16 99.80 -0.89%

RMDEN17 99.80 0.20%

RMDEN19 99.90 0.10%

STB 1,200.00

TETE 2,040.00

страна.мк

10:56 AM 8/1/2021 Времето во Скопје: 3°C

Силјановска Давкова: Имаме хиперпродукција на закони, правен илузионизам владее во оваа земја

страна.мк

21/07/2021

Силјановска Давкова: Имаме хиперпродукција на закони, правен илузионизам владее во оваа земја

На вечерашната трибина „Промоции на политики – Македонија за сите луѓе“ во општина Карпош се обрати пратеничката Гордана Силјановска Давкова која што истакна дека имаме хиперпродукција на закони а правен илузионизам владее во оваа земја со оваа власт.

„Ако немаме силни институции тогаш нема да имаме ни добри закони.Ние немаме институции, а не добри институции. Правен илузионизам владее во оваа земја, со оваа власт. Во моментов имаме речиси 5890 закони замислете, донесени за 30 години. Луѓето мислат дека произведувајќи регулатива прописи, норми, дека ќе ги решат проблемите. Нашите закони не решаваат општи прашања, општи проблеми, туку лични и колективни. Затоа тие се хартија, затоа не се носат во редовна процедура, најчесто се носат во скратена постапка, за да се избегне дебатата, за да се избегне инклузивниот модел и се разбира го распрталија европското знаме“ нагласи Силјановска Давкова