ADIN 760.00 1.20%

ALK 18,161.66 1.69%

GRNT 1,250.12 0.01%

KMB 12,896.69 1.43%

MPT 73,300.00 0.27%

OKTA 3,750.00 -0.26%

RMDEN20 99.90

STB 1,499.61 -0.03%

STIL 95.00 -5.00%

TETE 2,350.00

TNB 28,001.00 0.11%

TTK 1,346.44 -1.65%

страна.мк

2:14 PM 12/7/2023 Времето во Скопје: 14°C

Дали Германија може да си дозволи ЧЕТИРИДНЕВНА РАБОТНА НЕДЕЛА?

страна.мк

24/09/2023

Дали Германија може да си дозволи ЧЕТИРИДНЕВНА РАБОТНА НЕДЕЛА?

Дали Германците работат премалку? Сега се разговара за четиридневна работна недела, иако на германската економија и се заканува рецесија, а во многу области има недостиг од квалификувана работна сила.

Според податоците на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), Германците работат помалку од луѓето во другите земји. Во Германија во 2021 година се работело во просек 1.349 часа, додека просекот на ОЕЦД бил 1.716 часа годишно. Грците, на пример, работат 1872 часа годишно, а Мексиканците 2128 часа. Зарем не е подобро Германците да работат повеќе?

Не е како што изгледа

Сепак, не треба да се брза со заклучокот дека Германците се мрзливи. Овие бројки не се соодветни за споредување на земјите. Податоците се собираат според националните методологии, а не се ни од истата година.

Експертот за пазарот на труд Енцо Вебер вели дека се користени различни видови извори, вклучително и анкети. Тој додава дека одговорите потоа зависат од тоа како се поставува прашањето и по кој редослед.

„Она што луѓето во различни земји го гледаат како работно време не е секогаш исто“, вели Вебер.

Меѓу другото, Германија има многу повеќе жени кои работат од многу други земји, а секоја втора не работи со полно работно време. Бидејќи тоа не се рефлектира во статистиката што ја собира Организацијата за економска соработка и развој, просечните работни часови во Германија се намалуваат. Вебер вели дека тогаш е јасно дека во Германија нема помалку работа, а податоците можат да послужат како почетна точка за дискусија за подобрување на работното време на жените.

Колку ефективно се работи?

Се разбира, одлучувачки фактор не е колку време луѓето поминуваат на работа, туку колку работа работат во тоа време. Вебер смета дека би се појавила сосема поинаква табела доколку се мери продуктивноста на трудот.

Сепак, тој додава дека Германците „одамна навистина не се прославуваат во однос на продуктивноста“, додавајќи дека оваа година има дури и пад на продуктивноста. Причината е кризата во снабдувањето со енергија, па обемот на производство за исто работно време е намален. Компаниите сакаа да ја задржат својата професионална работна сила, бидејќи беше тешко да се дојде и кога немаше доволно работа.

Друга причина за овој тренд во продуктивноста е големиот сектор со ниски приходи што се појави во Германија во изминатите неколку години. И во таа област продуктивноста не е особено висока.

Четиридневна работна недела за зголемување на продуктивноста?

Поддржувачите на четиридневната работна недела велат дека недостигот од специјалисти значи помала продуктивност, а воведувањето на четиридневна работна недела може да придонесе за зголемување на работната мотивација, што би довело до зголемување на продуктивноста. Покрај тоа, тој модел би бил привлечен за професионалци кои не се подготвени да работат цела недела. Ова ќе го намали недостатокот на квалификувана работна сила.

Од 2019 година, добротворната организација 4 дневна недела Глобал (4DWG) спроведува пилот програми во Обединетото Кралство, Јужна Африка, Ирска, Австралија и Соединетите Американски Држави. Учествуваа повеќе од 500 компании. Резултатите се чини дека ги потврдуваат позитивните ефекти.

Според анкетите спроведени од страна на синдикатите во Германија меѓу вработените, 73 отсто од работниците со полно работно време се залагаат за четиридневна работна недела за иста плата.

Ако платата пропорционално се намалува, тогаш поборниците на овој концепт отпаѓаат само осум проценти. А 17 отсто од вработените не сакаат да работат еден ден помалку во неделата.

Извор: Дојче веле