ADIN 760.00 1.20%

ALK 18,161.66 1.69%

GRNT 1,250.12 0.01%

KMB 12,896.69 1.43%

MPT 73,300.00 0.27%

OKTA 3,750.00 -0.26%

RMDEN20 99.90

STB 1,499.61 -0.03%

STIL 95.00 -5.00%

TETE 2,350.00

TNB 28,001.00 0.11%

TTK 1,346.44 -1.65%

страна.мк

1:42 AM 8/8/2022 Времето во Скопје: 14°C

Котлар: „Брејлсфорд пишуваше дека ‘бунтовните балади со името ‘Македонија’ се доказ оти Македонците имаат татковина’!“

страна.мк

05/08/2022

Котлар: „Брејлсфорд пишуваше дека ‘бунтовните балади со името ‘Македонија’ се доказ оти Македонците имаат татковина’!“

„Кога станува збор за македонскиот народ, за македонскиот јазик, добро е да се потсетиме на еден запис на британскиот новинар, општественик и познавач на македонските и балканските околности Хенри Ноел Брејлсфорд веднаш по Илинденското востание:

‘Тие [Македонците, б.н.] се народ врзан за почвата, вкостени во своите села со ограничен опсег на чувства, кои побожно се вртат околу нивните планини, нивните реки и нивните древни цркви. Нација на селани, што тргнува со вакви конзервативни одлики, бргу ќе развие вистински патриотизам…Нивните балади за бунт, во кои зборот ‘МАКЕДОНИЈА’ се јавува во секој рефрен, докажуваат дека тие имаат татковина.” – напиша Наташа Котлар универзитетската професорка од Институтот за историја од Скопје, на својот фејсбук-профил.