За да избегнете здравствени ризици за време на вашиот одмор, изберете проверени, свежи и лесни оброци и обавезно грижете се за хигиената при нивната подготовка и консумирање.
Летната сезона и годишните одмори често значат уживање во храна на плажа, но невниманието во изборот на храна лесно може да ви го уништи одморот.
Поради високите температури и тешките услови за складирање храна, труењата стануваат сè почести кај туристите. Угледниот гастроентеролог д-р Воислав Перишиќ зборуваше за тоа како да се заштитиме.
Тој особено предупреди за микроорганизмите и бактериите кои лесно се размножуваат во храната што не е правилно складирана, особено кога е изложена на сонце и топло време. Меѓу ризичните производи, тој го посочи месото, особено она што се продава на плажите и во форма на брза храна.
Месото треба да се избегнува на одмор, особено месото што е изложено на надворешни услови. Дури и во Грција, каде што се популарни гиросите, месото што се остава надвор, кое се загрева и лади повремено, може да биде ризично бидејќи бактериите на него можат брзо да се размножуваат. Ова особено се однесува на брзо подготвените јадења што се продаваат на плажите – рече тој.
Неправилно складираните оброци со месо, како и индустриските слатки и грицки, според него, можат да предизвикаат сериозни проблеми со желудникот. Затоа се препорачува да се даде приоритет на свежа и лесно расиплива храна што може правилно да се подготви и консумира за пократок временски период.
Овошјето и зеленчукот, како што истакна д-р Перишиќ, претставуваат најбезбедниот избор во текот на летните денови. Тие се лесни за транспорт, практични за грицкање на плажа и богати со растителни влакна и витамини.
Слободно јадете свежо овошје и зеленчук, но не заборавајте добро да ги измиете пред консумирање – препорача докторот
Кога станува збор за слатки, важно е да се обрне внимание на нивниот состав и начинот на складирање.
Ако купите чоколадо и тоа трае долго време, со многу долг рок на траење, тоа значи дека е полно со хемикалии. Ваквите производи треба да се избегнуваат – предупреди д-р Перишиќ и додаде дека темното чоколадо, консумирано умерено, е подобра и поздрава алтернатива поради помалата содржина на адитиви.