Замената на дневниот внес на путер со одредени растителни масла, како што е маслиновото масло, може да помогне да се намали ризикот од смрт, открива нова студија.
Овие наоди го оспоруваат растечкиот тренд на социјалните мрежи кои сметаат дека маслата од семки се штетни за здравјето, додека препорачуваат употреба на путер и животински масти.
Истражувачите од Бригам и Женската болница и Медицинскиот факултет Харвард спроведоа голема студија за стапката на смртност на луѓето кои јадат повеќе путер во споредба со оние кои јадат повеќе масла од растително потекло, вклучително и масла од семки.
Истражувањето покажа дека поголемата потрошувачка на путер е поврзана со 15 отсто поголем ризик од смртност, додека повисокиот внес на растителни масла – вклучувајќи соја, канола и маслиново масло – е поврзан со 16 отсто намалување на вкупната смртност, според студијата објавена во четвртокот во списанието JAMA Internal Medicine.
Дополнително, замената на само 10 грама путер со овие растителни масла дневно беше поврзана со 17 отсто помал ризик од вкупна смртност и смрт од рак.
„17 проценти се прилично голема промена, особено кога се гледа од перспектива на јавното здравје“, рече др. Ју Џанг, коавтор на студијата, додаде: „Замислете колку смртни случаи би можеле да намалиме кај општата популација“.
Споредба на путер и масла од растителна основа
Студијата анализирала 33-годишни податоци за исхраната од повеќе од 221.000 учесници во Студијата за здравјето на медицинските сестри (NHS), Студијата за здравје на медицинските сестри II (NHS II) и Студијата за следење на здравствените професионалци.
Учесниците сами ги пријавуваа своите навики во исхраната на секои четири години, дозволувајќи им на истражувачите да ги следат промените со текот на времето и да ги пресметаат просеците на долгорочен внес. Истражувачите ги приспособиле своите наоди за да ги земат предвид варијаблите како што се возраста, индексот на телесна маса (БМИ), статусот на пушење, вкупниот внес на калории, како и другите обрасци на исхрана користејќи алтернативен индекс на здрава исхрана.
Внесувањето на путерот го вклучуваше секое количество употребено во готвењето и печењето, како и секое дополнително намачкано со путер на храната. Потрошувачката на растително масло беше проценета врз основа на видот на маслото што се користи за пржење, динстање, печење или правење преливи за салата.
Др. Марион Нестле, Полет Годард, професор по исхрана, истакна дека новата студија е корелација и покажува асоцијација, а не причинска врска.
„Сепак, тоа е во согласност со децениските докази кои ги поврзуваат заситените масти со здравствените ризици и покажуваат прилично значајни здравствени придобивки од замена на растителни масла (вклучувајќи масла од семки) за животински масти“, рече таа.
Маслата од семиња се добиваат од семето на растенијата, додека растителните масла се екстрахираат од различни делови на растенијата. Сите масла испитувани во студијата спаѓаат во категоријата масла од семиња, освен маслиновото масло.
„Маслиновото масло, маслото од канола и маслото од соја се поконзистентно поврзани со придобивките: помал ризик од умирање“, рече кардиологот д-р. Дариуш Мозафаријан, директор на Институтот за храна и медицина на Универзитетот Тафтс, „Овие наоди се додаваат на големата научна литература за здравствените придобивки од овие растителни масла, чии позитивни ефекти се покажани и во големи опсервациони студии и во десетици рандомизирани испитувања“.
Иако студијата покажува дека некои растителни масла доведуваат до подобри здравствени резултати, Џанг појасни дека тоа не значи дека путерот треба целосно да се исфрли.
„Ние не сугерираме дека луѓето треба целосно да го избегнуваат путерот, но препорачуваме дека дури и малото намалување на внесот на путер и замена со масла од растително потекло во секојдневната исхрана може да доведе до многу значајни, долгорочни здравствени придобивки“, рече Џанг.