Цената на кафето — омилениот пијалок ширум светот — вртоглаво расте и не покажува знаци на стабилизација. Овој пораст не е само краткорочна турбуленција, туку резултат на сериозни глобални фактори кои предизвикуваат аларм кај потрошувачите и индустријата.
Климатски промени ги пустошат плантажите
Главната причина за драстичниот раст на цените на кафето е екстремната суша, која ги опустоши приносите во Бразил — најголемиот производител на кафе, одговорен за една третина од светскиот пазар. Последните прогнози укажуваат на уште полоша берба годинава, со најдолг сушен период од 1981 година.
Не само Бразил, туку и Виетнам, Колумбија и Мексико се погодени од нестабилни временски услови, што дополнително ги нарушува глобалните резерви на кафе.
Намален квалитет и зголемени трошоци
Покрај намалените приноси, климата директно влијае и на вкусот и квалитетот на кафето. Зрната се сè послаби, а вкусовниот профил се влошува. Бразилските земјоделци, речиси без залихи, се соочуваат со непредвидлива иднина.
Трговски конфликти додаваат гориво на кризата
Дополнително, геополитичките тензии и трговските бариери, како што се царините иницирани од американскиот претседател Доналд Трамп, ја зголемуваат неизвесноста. Овие мерки се закануваат да создадат нова трговска војна што ќе го потресе и пазарот на кафе.
Арабика против Робуста – ценовна разлика што боли
Двата најпопуларни типа на кафе – Арабика и Робуста – имаат сосема различна цена и одгледувачки услови. Арабика, попрефинета и потешка за одгледување, доминира со 75% од глобалната продукција, но е значително поскапа. Од друга страна, Робуста е поевтина, поотпорна и со повеќе кофеин, но помалку префинет вкус.
Поскапувањата ќе продолжат
Аналитичарите предупредуваат дека цените на кафето допрва ќе растат. Секојдневната шолја кафе полека преминува од навика во луксуз. Додека климатските и политичките фактори се влошуваат, пазарот останува нестабилен, а потрошувачите ќе мора да платат повисока цена за своето омилено утринско задоволство.