ADIN 760.00 1.20%

ALK 18,161.66 1.69%

GRNT 1,250.12 0.01%

KMB 12,896.69 1.43%

MPT 73,300.00 0.27%

OKTA 3,750.00 -0.26%

RMDEN20 99.90

STB 1,499.61 -0.03%

STIL 95.00 -5.00%

TETE 2,350.00

TNB 28,001.00 0.11%

TTK 1,346.44 -1.65%

страна.мк

7:37 AM 2/25/2024 Времето во Скопје: 14°C

Туфегџиќ: Во личните документи морало да пишува дека важат до 12 февруари, на потег е ОЈО за ГОКК

страна.мк

12/02/2024

Туфегџиќ: Во личните документи морало да пишува дека важат до 12 февруари, на потег е ОЈО за ГОКК

Поранешниот судија и адвокат, Владимир Туфегџиќ, смета дека Јавното обвинителство за ГОКК треба да се позанимава со хаосот кој се создаде со наметнатата промена на документите поради промената на името.

„Одговорност мора да има од едноставна причина што во изминатите пет години при издавањето на лични документи со стариот формат надлежниот орган на управата не превземал ниту едно дејствие со цел навремено известување на граѓанинот дека рокот на важност на стариот формат истекува на 12.02.2024 година.

Тоа бил во обврска да го направи со запишување на рокот на важност до 12.02.2024 година во самиот документ или при издавањето на документот истовремено да му достави писмено укажување за крајниот рок на важност.

Доколку се постапело на овој начин денеска состојбата на работите ќе беше поинаква, а странката ќе се сметало дека е навремено известена.

Во секој случај штетата е направена и одговорноста е на менаџерскиот тим во МВР и затоа на потег е ОЈО за ГОКК во чија надлежност е постапувањето на полициските службеници“, напиша адвокатот на својот фејсбук профил.

Претходнпо тој објави дека тој што нарачувал и пуштал во промет стари обрасци треба да биде во ЈО.

„Тој што во изминатите 5 години нарачувал и пуштал во промет стари обрасци и овозможил изработка и издавање на лични документи со важност подолго од 12.02.2024 иако знаел дека важноста на истите е до 12.02.2024, на 13.02.2024 сабајле во 08,00 треба да биде во Јавно обвинителство“, пишува на својот фејсбук профил Туфегџиќ.