ADIN 760.00 1.20%

ALK 18,161.66 1.69%

GRNT 1,250.12 0.01%

KMB 12,896.69 1.43%

MPT 73,300.00 0.27%

OKTA 3,750.00 -0.26%

RMDEN20 99.90

STB 1,499.61 -0.03%

STIL 95.00 -5.00%

TETE 2,350.00

TNB 28,001.00 0.11%

TTK 1,346.44 -1.65%

страна.мк

8:22 AM 6/18/2024 Времето во Скопје: 14°C

Прво Русите, сега богатите Срби масовно купуваат недвижности во Хрватска

страна.мк

11/06/2024

Прво Русите, сега богатите Срби масовно купуваат недвижности во Хрватска

На хрватскиот пазар на недвижности граѓаните на Словенија традиционално се најдобри купувачи, односно на годишно ниво редовно стануваат сопственици на најголем број куќи и станови, па лани купиле 3.403 од нив.

Но, како што дознава „Јутарњи лист“ од сопствениците на агенциите за недвижности, ако се гледаат набавките од граѓаните од регионот, годинава нешто поголем интерес за купување недвижности на крајбрежјето е забележан кај граѓаните на Србија, Истра и Кварнер.

„Интересно е што во последно време се повеќе и повеќе прашања и купувачи доаѓаат кај нас од Србија. Тоа се купувачи со поголема платежна моќ кои претпочитаат да купуваат поскапи недвижности во елитни дестинации. По правило, тие се заинтересирани да купат недвижен имот во Опатија. и Истра со акцент на западниот брег“, изјави Бранко Папеш, директор на агенцијата за недвижности „Догма“, пренесува Сеебиз.

Тешко е да се каже со што сега се поврзува овој поголем интерес. Опатија, на пример, порано им била омилена на богатите Руси за купување викендички... Според податоците, српските граѓани минатата година купиле 167 имоти во Хрватска.

„Не забележавме поголем интерес на српските граѓани за недвижности во Далмација, би рекол дека интересот е ист како и досега и најмногу ако еден од сопствениците, доколку купувачите се брачен пар, е по потекло од Хрватска. вели Јасминка Билишков, директор на агенцијата за недвижности Билишков.

Понатаму, интересот на хрватската дијаспора како пазарна ниша во секторот трговија со недвижности на брегот и на дијаспората од регионот експлодира по короната. Истрагите потоа буквално се зголемија десет пати во рок од неколку месеци.

„Во 2022 година, 36% од сите набавки на недвижности во Хрватска беа направени од странски државјани, а според мене најмалку 50% од купувачите припаѓаат на дијаспората од регионот“, вели Б. Папеш.

Тој додава дека Истра и Кварнер им се особено интересни поради нивната релативна близина и одличната сообраќајна поврзаност со местата каде што живеат. Се будат во Виена, Грац или Минхен, влегуваат во автомобилот и за 4-5 часа се тука на ручек и уживање во морето. Многу прашања од оние кои се од странство како Германија и Австрија, како што вели Бранко Папеш, е дијаспората од Босна и Херцеговина.